Svaret är givet. Carl Axel Gottlund noterade under sin resa i Dalarna 1817 om Svärdsjö: ”Annars kan man i allmänhet anmärka, att hela Socknen i anseende till sina många vattendrag, anses vara den vackraste i Dalarna.” Vi som bor i denna skogs- och jordbruksbygd omgiven av glittrande vatten i östra Dalarna håller med.
Här finns orörd natur och välmående landsbygdsmiljö, några mil nordost om Dalarnas residensstad Falun.
Svärdsjöbygden har ett stolt förflutet inom jord- och skogsbruk, närings- och friluftsliv, kultur och historia, och allt detta är levande även idag.
Gruvnäringens historia berättas genom Järnets väg, utbruken i Vintjärn, Svartnäs, Åg och Korsån som erbjuder en spännande industrihistorisk resa mellan gruva, hytta och smedja.
Utbudet av service är stort och varierat. I butikerna i Borgärdet förenas ett omfattande sortiment med professionellt och personligt bemötande.
Du kan fiska, jaga, sporta, vandra eller bara njuta av lugnet. Svärdsjöåsen, den förgrening av den väldiga Badelundaåsen, som löper genom trakten och som har haft stor betydelse för bebyggelsen och kommunikationerna i bygden, har gett upphov till fina sandstränder där du kan bada i rena vatten.
Kulturlivet är rikt. Särskilt Svärdsjö Hembygdsförening arrangerar sommartid aktiviteter som lockar både Svärdsjöbor och utsocknes med det traditionella midsommarfirandet vid Gammelgården som en höjdpunkt.
Vi som bor här är glada över vad vi har och ni som besöker oss ska känna er mycket välkomna!
Svärdsjöbygden (tidigare Svärdsjö socken) ligger i hjärtat av Dalarna och ingår sedan 1971 i Falu kommun. År 2016 skapades Svärdsjö distrikt.
I Svärdsjöbygden bor ca 4 000 personer. I den största tätorten Borgärdet bor ca 1 350 personer. Övriga orter i Svärdsjöbygden är Bengtsheden, Boda, Gårdvik, Hillersboda, Kvarntäkt, Linghed, Lumsheden, Svartnäs, Toftbyn, Vintjärn med flera.
Linghed – Det är vackert i Linghed och här bor ca 570 personer. Det öppna landskapet med sjöar och vattendrag, åkrar och berg gör bygden attraktiv att bo och leva i. Fiske och jakt gör bygden attraktiv för boende och besökare. Dessutom går det att uppleva fäbodkultur, häpnadsväckande vyer från Spjershälla- kommunens högsta punkt, milslånga vandrings- fyrhjulings- och skoterleder. Kulturskatter finns så som bondsågen, den anrika kraftstationen och den gamla linskäkten där mycket av det gamla finns kvar. Byn kännetecknas av ett 20-tal föreningar och 60-tal företag. Linghed har en stark infrastruktur med goda bussförbindelser till Falun som ligger 30 km från byn. Två av de senaste projekten för att utveckla byn är anläggandet av ett utegym vid elljusspåret samt anläggandet av en ridbana mitt i byn. Linghed är populärt att flytta till och de hus som är till salu säljs fort. Byn har en förskola, Linghedsskolan som har ett 70 tal elever i förskoleklass till årskurs 6 samt en matvarubutik.